فهرست مطالب

علوم پزشکی صدرا - سال نهم شماره 2 (بهار 1400)

مجله علوم پزشکی صدرا
سال نهم شماره 2 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/22
  • تعداد عناوین: 9
|
  • شیما نیکجو، عزیز رضاپور، توراندخت بلوچ نژاد مجرد، اسما راشکی کمک، سجاد واحدی، هیرو فارابی، رضا جهانگیری* صفحات 109-118
    مقدمه

    در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی اعتبارات هزینه ای در هر نیمسال بر اساس تعداد دانشجویان و تعداد واحدهای درسی به آنان اختصاص داده می شود اما شناسایی هزینه تمام شده واقعی دوره های تحصیلی گوناگون می تواند به تخصیص بهتر منابع کمیاب، کمک شایانی نماید. هدف از این مطالعه تعیین هزینه تمام شده فعالیت های آموزشی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشکده پزشکی در بیمارستان های مستقل دانشگاه علوم پزشکی ایران می باشد.

    روش ها

    این مطالعه با هدف بررسی هزینه ها و انجام بودجه بندی، به محاسبه هزینه های مستقیم خدمات آموزشی دانشجویان تحصیلات تکمیلی (کارشناسی ارشد و دکتری) در مراکز آموزشی-درمانی مستقل دانشگاه علوم پزشکی ایران در سال تحصیلی 97-96 پرداخته است. پس از شناسایی سرفصل های هزینه، با معاونین آموزشی، مدیران گروه های آموزشی، معاونین آموزشی مراکز آموزشی-درمانی، روسای بخش های بالینی و مالی، اساتید و دانشجویان در دانشکده پزشکی (حدود 20 نفر)، مصاحبه انجام گرفت، سپس جهت تعیین سهم استفاده دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشکده پزشکی از سرفصل های هزینه ای، کارسنجی و زمان سنجی صورت پذیرفت. بیمارستان های فیروزگر، رسول اکرم، اکبرآبادی، قلب شهید رجایی و علی اصغر محیط پژوهش بودند. محاسبات در نرم افزار Excel 2013 انجام گرفت.

    یافته ها

    هزینه های فعالیت های آموزشی دانشجویان تحصیلات تکمیلی در مجموع در مقطع دکتری 49000000 ریال و در مقطع کارشناسی ارشد 400000 ریال گزارش گردیده است.

    نتیجه گیری

    دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد و دکتری در روند انجام کارورزی خود هزینه ی عمده ای برای دانشگاه ایجاد نمی نمایند. این فراگیران واحدهای عملی خود را به صورت چرخشی در بیمارستان های آموزشی-درمانی زیر مجموعه دانشگاه ایران و تحت نظر مربی های آموزشی مربوطه و بیشتر به شکل مشاهده ای طی می نمایند.

    کلیدواژگان: اقتصاد آموزش، هزینه یابی، هزینه مستقیم، دانشجویان تحصیلات تکمیلی، دانشکده های پزشکی، آموزش، بودجه
  • سینا وکیلی، فاطمه زال، قاسم ابراهیمی*، محبوبه اکبری، محمدامین مومنی مقدم صفحات 119-130
    مقدمه

    ساتوریا خوزستانیکا یکی از گیاهان بومی ایران است که که در مناطقی مانند خوزستان و لرستان رشد می کند. این مطالعه با هدف بررسی اثرات مصرف ساتوریا خوزستانیکا در بهبود سطوح پروفایل لیپیدی و بویژه کاهش کلسترل خون، آنزیم های کبدی و پراکسیداسیون لیپیدی در همسترهای نر تحت رژیم غذایی پرچرب انجام شد.

    روش ها

    به این منظور تعداد 26 همستر در گروه کنترل (Control)، گروه تغذیه شده با رژیم غذایی پرچرب (HFD) و گروه با رژیم غذایی پرچرب و تیمار شده با عصاره آبی ساتوریا خوزستانیکا (HFD+S) دسته بندی شدند. پس از گذشت 10 روز از شروع مطالعه، گروه های دوم و سوم به مدت 30 روز تحت رژیم غذایی پرچرب قرار گرفتند. در طی 10 روز انتهایی این دوره گروه HFD+S روزانه ساتوریا خوزستانیکا را به میزان mg/kg 100  از طریق گاواژ دریافت کردند.

    یافته ها

    براساس نتایج بدست آمده تجویز روزانه ساتوریا خوزستانیکا به مدت 10 روز باعث کاهش قابل توجه سطوح سرمی برخی از فاکتورهای لیپیدی از جمله کلسترول تام،LDL-C  و نیز سطوح مالون دی آلدهید و آنزیم های کبدی در بین همسترهای تحت رژیم غذایی پرچرب شد.

    نتیجه گیری

    این نتایج از اثرات بالقوه مصرف ساتوریا خوزستانیکا در پیشگیری و درمان بیماری های قلبی عروقی حمایت می کند.

    کلیدواژگان: ساتوریا، بیماری های قلبی عروقی، کبد، رژیم پرچرب، استرس اکسیداتیو
  • ناصر هنر، نگار یزدانی*، مریم عطاءاللهی، محمدهادی ایمانیه، زهره کرمی زاده صفحات 131-138
    مقدمه

    بیماری سلیاک از واکنش بین گلوتن، سیستم ایمنی، ژنتیک و فاکتورهای محیطی پدید می آید که با علایم بالینی مانند کاهش وزن، دفع مدفوع چرب و سوء تغذیه تشخیص داده می شود. این بیماری معمولا در کودکان دارای سوء تغذیه و نارسایی رشد مشاهده می شد، اما اخیرا در تعدادی از کودکان چاق نیز گزارش شده است. از آنجاییکه امروزه غربالگری گروه های در معرض خطر تاکید شده است، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی فراوانی سرولوژیک بیماری سلیاک در کودکان چاق انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه مقطعی بر روی 104 کودک چاق مراجعه کننده به کلینیک غدد دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سال 1395 انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه از طریق مصاحبه مستقیم جمع آوری شدند. جهت اندازه گیری Anti TTG IgA  و IgA Ab total، حدود 5 میلی لیتر خون از بیمار گرفته شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-18 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگینسن و BMI شرکت کنندگان در مطالعه به ترتیب 39/2±33/10 و 78/4±71/24 بود که 65 درصد آنها دختر بودند. در این مطالعه تعداد 5 نفر (9/4%) از بیماران دارای Anti TTG IgA مثبت بودند که 80% آنها علایم گوارشی مثبت گزارش کرده بودند. آزمون ها رابطه مثبت و معناداری بین علایم گوارشی و Anti TTG IgA نشان دادند.

    نتیجه  گیری

    در مقایسه با شیوع 2 درصدی سرولوژیک TTG Anti در جامعه ما، شیوع 5% افزایش Anti TTG IgA در کودکان چاق می تواند نشان دهنده این باشد که افزایش احتمال potential celiac در کودکان چاق نسبت به جمعیت نرمال وجود دارد. لذا غربالگری دوره ایاین کودکان و در صورت تداوم بالابودن Anti TTG، اندوسکوپی و بیوپسی مجدد آنها توصیه می شود.

    کلیدواژگان: بیماری سلیاک، کودک، چاقی، شیوع، سرولوژی
  • امین نیاکان، حسینعلی خلیلی، رضا طاهری* صفحات 139-144
    مقدمه

    امروزه، هماتوم مزمن فضای تحت سخت شامه (CSDH) یکی از شایع ترین بیماری های جراحی مغز و اعصاب است و پروتکل مدیریت محافظه کارانه مانند دگزاپریل (دگزامتازون و کاپتوپریل) در بیماران مبتلا به هماتوم مزمن فضای تحت سخت شامه قابل دستیابی است. در این مطالعه آینده نگر کوهورت ، ما اثربخشی از دگزاپریل را برای مدیریت هماتوم مزمن فضای تحت سخت شامه پیشنهاد و ارزیابی کردیم.

    روش ها

    جامعه مورد مطالعه شامل کلیه بیمارانی (117 نفر) بود که از ژانویه سال 2014 تا دسامبر 2016 به بیمارستان امتیاز در استان فارس مراجعه کردند. یک سی تی اسکن در زمان مراجعه گرفته شد و پس از آن دگزامتازون، و کاپتوپریل آغاز شد و سپس در فواصل 24 ساعت ، 48 ساعت و 96 ساعت از زمان پذیرش سی تی اسکن های کنترل گرفته شد. یک مورد به دلیل کاهش فشار خون بعد از اولین استفاده از داروی کاپتوپریل حذف شد. ویزیت های پیگیری به طور مداوم در فواصل 1 ماه ، 3 ماه ، 6 ماه ، 12 ماه از تاریخ پذیرش اول انجام شده است.

    یافته ها

    13 مورد (2/11%) هماتوم مزمن فضای تحت سخت شامه با مکان های متعدد "خونریزی مکرر در فضای تحت سخت شامه" بودند.  11 مورد (4/9%) به دلیل عدم تمایل بیمار به ادامه درمان دارویی، افزایش ضعف یک طرفه یا دو طرفه اندام ، و افزایش قابل توجه قند خون (بیش از 250) پس از استفاده از دگزامتازون کرانیوستومی با برهول انجام شد. 71 مورد (2/61%) هیچ تغییری در ضعف اول و آخر مشاهده نشده و هیچ دلیل قانع کننده ای برای این عدم تفاوت وجود نداشت. گذشته از این ، هیچ یک از سی تی اسکن ها پس از 3 ماه پیگیری ، عبور از خط وسط بیش از 5 میلی متر نداشتند.همچنین هیچ مورد مرگ ناشی از بازگشت یا افزایش در حجم سابدورال مزمن در فالو آپ دیده نشد.

    نتیجه گیری

    در حال حاضر ما نشان دادیم که پروتکل دگزاپریل برای موارد غیر جراحی و درمان هماتوم مزمن فضای تحت سخت شامه با حداقل عوارض جانبی موثر است. مصرف داروی دگزاپریل می تواند به درمان جراحی در رسیدن به عود کمتر کمک کند.

    کلیدواژگان: هماتوم مزمن فضای تحت سخت شامه، هماتوم تحت سخت شامه داخل جمجمه، سی تی اسکن، مطالعه دگزاپریل، دگزامتازون، کاپتوپریل
  • پریا فدایی ده چشمه، فرزانه گندمی* صفحات 145-160
    مقدمه
    مطالعات اخیر حاکی از وجود ارتباط بین شاخص کنترل کمری-لگنی و عملکرد، حرکت شناسی و بارگذاری روی اندام های تحتانی بوده اند. با این حال، ضعف کنترل کمری-لگنی، به عنوان یک ریسک فاکتور وقوع آسیب های اندام تحتانی در ورزش های همراه با فرود مکرر بررسی نشده است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر اختلالات کنترل کمری-لگنی بر تعادل و عملکرد اندام تحتانی در ورزشکاران حرفه ای دارای فرود مکرر بود.
    روش ها
    در این مطالعه ی مورد- شاهد ارزیاب کور، 34 بازیکن حرفه ای درمطالعه شرکت نمودند. کنترل کمری-لگنی با چهار تستKnee Lift Abdominal Test, Bent Knee Fall Out, Active Straight Leg Raising and PRONE  با دستگاه Pressure Biofeedback Unit ارزیابی شد. شرکت کننده ها براساس نتایج در دو گروه با کنترل کمری-لگنی(17=n) و بدون کنترل کمری-لگنی (17=n) قرار گرفتند. تعادل پویا با آزمون Y، تعادل نیمه پویا با دستگاه Lafayette Stability Platform و عملکرد اندام تحتانی با تست های پرش لی تک پا، پرش لی 3 تایی، پرش لی 6 متری در زمان، پرش لی متقاطع ارزیابی شدند.
    یافته ها
    یافته های مطالعه نشان داد، بین دو گروه با و بدون کنترل کمری-لگنی در نمرات تست تعادل Y (001/0P=)، آزمون پرش تک پا (001/0P=)، پرش لی 3 تایی(001/0P=)،آزمون پرش لی 6 متری (001/0P=)، آزمون پرش لی لی متقاطع (001/0P=) و شاخص تقارن اندام تحتانی(001/0P=)، تفاوت معناداری وجود داشت. با این حال در تعادل نیمه پویا تفاوت معناداری مشاهده نشد. (05/0<P).
    نتیجه گیری
    براساس یافته های این مطالعه، ضعف کنترل کمری-لگنی می تواند عملکرد اندام تحتانی و تعادل پویای ورزشکاران حرفه ای دارای فرود مکرر را تحت تاثیر قرار داده و می تواند ریسک فاکتوری برای وقوع آسیب های اندام تحتانی مطرح شود.
    کلیدواژگان: پا، زانو، ورزشکاران، بایوفیدبک، فاکتورهای خطر
  • شهلا زاهد نژاد، سمیرا جوادپور، علیرضا متاله، رضا صالحی* صفحات 161-172
    مقدمه
    مشکل تعادل در سالمندان زمانی بیشتر نمایان می شود که فرد مجبور به انجام یک تکلیف مضاعف در حین حفظ تعادل باشد. این مطالعه با هدف تعیین و مقایسه نسبت هارمونیک راه رفتن بین سالمندان ایرانی با و بدون سابقه زمین خوردن، تحت شرایط تکلیف منفرد و دوگانه انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه ی مشاهده ای مقطعی،20 سالمند با سابقه زمین خوردن (13 زن و 7 مرد) و 20 سالمند بدون سابقه ی زمین خوردن (12 زن و 8 مرد) از میان اعضای یک  مرکز بازنشستگی انتخاب و وارد مطالعه شدند. متغیر های مورد ارزیابی عبارت بودند از نسبت هارمونیک راه رفتن در شرایط تکلیف منفرد و دوگانه در جهات طرفی، عمودی و قدامی-خلفی که توسط یک شتاب سنج اندازه گیری شد.
    یافته ها
    در راه رفتن در شرایط تکلیف منفرد، تفاوت معناداری بین دو گروه در جهات طرفی، عمودی و قدامی-خلفی نسبت هارمونیک گزارش نشد. در راه رفتن با تکلیف دوگانه، نسبت هارمونیک در گروه با سابقه زمین خوردن در جهات طرفی (010/0 p =) و عمودی (32p =0/0) به طور معناداری کوچکتر از گروه بدون سابقه زمین خوردن بدست آمد، اما اختلاف بین دو گروه در جهت قدامی-خلفی نسبت هارمونیک از لحاظ آماری معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش اخیر نشان داد که راه رفتن در شرایط انجام تکالیف دوگانه می تواند به میزان قابل توجهی نسبت هارمونیک راه رفتن در جهات عمودی و طرفی را در سالمندان با سابقه زمین خوردن، تحت تاثیر قرار دهد.
    کلیدواژگان: سالمندی، زمین خوردن، راه رفتن، تعادل پاسچرال، شناخت
  • مصطفی عبدولی*، عباس ذبیح زاده صفحات 173-186
    مقدمه

    دیابت شایع ترین بیماری مزمن متابولیک است که منجر به کاهش کیفیت زندگی بیماران می شود. این بیماری با ایجاد بحران در ابعاد جسمی، روانی و معنوی، باعث افزایش استفاده از منابع معنوی به عنوان یک مکانیزم مقابله ای می شود. از متغیرهایی که موجب ارتقای کیفیت زندگی بیماران می شود. تاب آوری است که  ابعاد مختلف زندگی بیماران را هماهنگ می کند و جهت سازگاری با بیماری لازم است. پژوهش حاضر باهدف تعیین ارتباط نیازهای معنوی و تاب آوری بر کیفیت زندگی در بیماران دیابتی انجام شد.

    روش ها 

    این پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری کلیه بیماران دیابتی شهرستان ساری بودند که به ازای پارامترهای پژوهش تعداد 165 نفر به صورت هدفمند و در دسترس انتخاب گردیدند.جهت گردآوری داده ها و ارزیابی از ابزار کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت، مقیاس نیازهای معنوی بسینگ و مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری تحلیل رگرسیون گام به گام و نرم افزار SPSS نسخه 19 استفاده شد.

    یافته ها

    برای تجزیه و تحلیل داده ها ازتحیل رگرسیون گام به گام استفاده شد. نتایج بررسی های آماری نشان داد که نیاز وجودی، نیاز مذهبی، نیاز به آرامش درونی به صورت مثبت و معنی دار بیشترین سهم (48/0=R2) را در پیش بینی کیفیت زندگی داشتند (001/0>P) و همچنین مولفه تاب آوری نیز (54/0=R2) در پیش بینی کیفیت زندگی نقش معناداری داشت (001/0>P).

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان گفت که مولفه های نیازهای معنوی و تاب آوری به عنوان دو سازه روان شناختی می توانند در کیفیت زندگی بیماران نقش داشته باشند. بنابراین توصیه می شود که برنامه هایی در جهت توجه به نیازهای معنوی- مذهبی و ارتقاء تاب آوری بیماران در راستای افزایش کیفیت زندگی آنان فراهم گردد.

    کلیدواژگان: نیازهای معنوی بیماران، کیفیت زندگی، دیابت ملیتوس، تاب آوری، روانی
  • پروین اخلاص پور، فاطمه نظری رباطی، سجاد طزرجی* صفحات 178-200
    مقدمه

    سرطان یکی از شایع ترین بیماری ها در جهان است. در جهان یک مرگ از هر 8 مرگ به دلیل سرطان رخ می دهد. سرطان سومین عامل مرگ در ایران است. سرطان کولون چهارمین علت مرگ در جهان می باشد و سالانه 2/1 میلیون نفر مبتلا به این سرطان تشیخص داده می شوند.

    روش ها

    روش گردآوری اطلاعات از طریق مقالات مروری و اورجینال بوده است.

    یافته ها

    حدود 8 درصد از کل مرگ و میرها مربوط به سرطان کولون می باشد.

    نتیجه گیری

    سرطان کولون در ایران در طی سه دهه اخیر افزایش چشم گیری داشته است و طبق گزارش سالیانه موسسه ثبت ملی سرطان ایران، در حال حاضر از لحاظ شیوع دومین سرطان رایج در ایران می باشد شیوع سرطان کولون در ایران 8 نفر از هر 100000 نفر می باشد. تخمین زده می شود که  هر سال در کشور 3641 مورد جدید سرطان اتفاق می افتد و سالانه 2262 نفر در اثر سرطان کولون جان خود را از دست می دهند.شیوع این سرطان در جمعیت ایرانی 22 درصد می باشد. 

    کلیدواژگان: سرطان، کولون، شیوع، بدخیمی ها، رسوراتول، کوئرستین
  • حسین محمودیان، محمد مزیدی*، سید ضیاء الدین تابعی، محمدحسن کریمی، سعید رحیمیان صفحات 201-218
    مقدمه

     هر حیطه ای از دانش بشری، بر مبانی فلسفی ویژه ای پایه گذاری شده است. این اصول، چارچوب اساسی آن را مشخص می کند. هستی شناسی، شناخت شناسی، روش شناسی، و انسان شناسی، مبانی فلسفی تشکیل دهنده ی یک حوزه ی دانشی خاص است. اخلاق در علوم پزشکی نیز در چارچوب مفاهیم اسلامی دارای بنیان های فلسفی ویژه ی خود است.این پژوهش به واکاوی و تبیین  این مبانی از متون اسلامی به ویژه قرآن است و تلاش دارد در راستای اجرایی نمودن بخشی از اهداف نقشه ی جامع علمی کشور به بومی سازی و اسلامی نمودن آن بپردازد.

    روش ها

    نوع و پارادایم پژوهش، کیفی است که در قالب، طرح تحقیقاتی غیر پیدایشی است و روش جمع آوری داده ها، اسنادی و کتابخانه ای است. رویکرد تجزیه و تحلیل داده ها بصورت توصیفی- تفسیری است. این پژوهش با مراجعه به متون اسلامی به ویژه قرآن، به استخراج مولفه ها و معیار های مورد نظر پرداخته است.

    یافته ها

    با توجه به مبانی هستی شناسی، معرفت شناسی و انسان شناسی اسلام، مهمترین شاخصه های اخلاق در علوم پزشکی شامل نگرش توحیدی، انگیزه ی قرب الهی، محبت و تقوا است. مفاهیم کاربردی دیگری مثل بندگی، تهذیب نفس نیز در این راستا مطرح است.

    نتیجه گیری

    طبیب و سایر عوامل درمانی با بهره گیری از توان و ظرفیت نظام مهندسی تربیت اخلاقی اسلام، می توانند به اهداف انسانی و اسلامی در دامنه ی علوم پزشکی دست یابند. سیستم آموزشی پزشکی و پرورشی دانشگاه های علوم پزشکی با مبنا قرار دادن اصول نظام اخلاقی اسلام در برنامه های درسی و کار آموزی خود می توانند، دانشجویان را در حیطه ی نگرشی، انگیزه شی و مهارتی، مطابق مبانی اسلامی، تربیت نمایند.

    کلیدواژگان: رویکرد اسلامی، اخلاق پزشکی، آموزش پزشکی، انسان شناسی
|
  • Shima Nikjoo, Aziz Rezapour, Tourandokht Baluch Nejad Mojarad, Asma Rashki Kemak, Sajad Vahedi, Hero Farabi, Reza Jahangiri * Pages 109-118
    Introduction

    Expenditure credits are allocated to universities and institutes of higher education every semester based on the number of students and the number of courses, but identifying the actual completed cost of the various courses can help to better allocate scarce resources. The purpose of this study was to determine the cost of educational activities of postgraduate students of medical school in independent hospitals of Iran University of Medical Sciences.

    Methods

    The purpose of this study was to calculate the direct costs of educational services for postgraduate students (MSc and Ph.D.) in the independent medical education centers of Iran University of Medical Sciences in the academic year 2018-2019. After identifying the cost headings, interviews were conducted with vice chancellors for education, department chairs, heads of clinical and financial departments, professors, and students in the medical school (about 20). Then, to determine the students' use of cost headings, work, and time Measurement were done. Firoozgar, Rasoul Akram, Akbarabadi, Shahid Rajaee and Ali Asghar hospitals were the study sites. The calculation and analysis were performed in Excel 2013 software.

    Results

    The costs of educational activities of postgraduate students were reported to be 49000000 Rials for Ph.D. students and 400,000 Rials for postgraduate students.

    Conclusion

    Postgraduate and Ph.D. students do not impose significant costs for their internships. These learners rotate their practice units in the teaching hospitals of the University of Iran under the supervision of their respective instructors and more in an observational approach.

    Keywords: : Economics of Education, Costing, Direct cost, Graduate Students, Medical Schools, Teaching, Budgets
  • Sina Vakili, Fatemeh Zal, Ghasem Ebrahimi *, Mahboobe Akbari, Mohammad Amin Momeni-Moghaddam Pages 119-130
    Introduction

    Satureja Khuzestanica (S. Khuzestanica) is one of the native plants of Iran that grows in areas such as Khuzestan and Lorestan. The current study was designed to evaluate the effects of S. Khuzestanica on lipid profile, especially on decreasing serum cholesterol, liver enzymes, and lipid peroxidation in male hamsters with high fat diet.

    Methods

    26 male hamsters were randomly divided into control, high fat diet (HFD), and high fat diet treated with S. Khuzestanica (HFD+S) groups. After 10 days of beginning the study, the two latter groups were fed with high fat diet for 30 days. During the last 10 days, the HFD+S group was treated with 100mg/kg/day S. Khuzestanica through the gavage.

    Results

    Data showed that administration of S. Khuzestanica for 10 days resulted in a significant reduction of total cholesterol, LDL cholesterol, liver enzymes, and malondialdehyde in the HFD+S group.

    Conclusion

    These results support the potential effects of the use of Satureia Khuzestanica in the prevention and treatment of cardiovascular diseases.

    Keywords: Satureja, Cardiovascular diseases, Liver, High fat diet, Oxidative stress
  • Naser Honar, Negar Yazdani *, Maryam Ataollahi, Mohammad Hadi Imanieh, Zohreh Karamizadeh Pages 131-138
    Introduction

    Celiac disease results from the interaction of gluten, the immune system, and genetic and environmental factors, which is diagnosed via clinical symptomsincludingweight loss, steatorrhea, and malnutrition. It is usually presented in children who have malnutrition and failure to thrive, but it has been recently reported in some obese children. Since nowadays screening of high-risk/susceptible groups has been emphasized, this study aimed to evaluate the frequency of serologic celiac disease in obese children.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted on 104obese children who referred to the Endocrine Clinic of Shiraz University of Medical Sciences, Shiraz, Iran in 2016. Data were collected using a questionnaire through face to face interviews. To measure Anti TTG IgA and total IgA Ab, 5 ml blood sample was taken. Data analysis was done using SPSS version 18.

    Results

    The mean age and BMI of the participants were 10.33±2.39 and 24.71±4.78, respectively, 65% of whom were girls. In this study, five patients (4.9%) had positive Anti TTG IgA, 80% of whom had reported positive gastrointestinal symptoms. The statistical tests suggested a positive and significant correlation between gastrointestinal symptoms and Anti TTG IgA.

    Conclusion

    Compared to 2% prevalence of serological TTG Anti in our community, a 5% prevalence Anti TTG IgA in obese children may indicate that there is an increased risk of potential celiac in obese children compared to the normal population. Therefore, it is recommended to screen obese children for celiac disease periodically and perform endoscopy and biopsy in the cases with persistence of anti-TTG.

    Keywords: Celiac Disease, Child, Obesity, prevalence, Serology
  • Amin Niakan, Hosseinali Khalili, Reza Taheri * Pages 139-144
    Introduction

    Today, chronic subdural hematoma (CSDH) is one of the most usual/common neurosurgical conditions and the conservative management like Dexapril (Dexamethasone and Captopril) protocol is achievable in patients with CSDH. In this prospective cohort study, we proposed and evaluated the effectiveness of Dexapril protocol for the management of CSDH.

    Methods

    The study population included all patients (N= 117) who referred to Emtiaz Hospital in Fars Province from January 2014 to December 2016. A CT scan was performed at the time of referral; after that, Dexamethasone and Captopril were administered. Then, control CT scan was performed at 24 hour, 48 hour, and 96 hour intervals from the moment of admission.  One case was excluded due to a decrease in blood pressure after the first administration of Captopril.  Follow up visits have been conducted continuously at intervals of 1 month, 3months, 6 months, and 12 months since the date of the first admission.

    Results

    13 (11.2%) CSDH cases had chronic subdural hematoma who presented with multiple loculations “suggesting repeated hemorrhages in the subdural space.” 11 (9.4%) of all cases underwent a burr-hole craniostomy due to the patient's unwillingness to continue his/her treatment, an increase in unilateral or bilateral weakness of the limb, and significantly increased BS (more than 250) after taking Dexamethasone. In 71 (61.2%) cases, there was not any changes in the first and last weakness score and there was no compelling reason for this lack of difference. Furthermore, none of the CT scans had a midline shift of more than 5mm after 3 months of follow ups. Also, no mortality due to relapse or an increase in the volume of chronic subdural was witnessed in the follow up sessions.

    Conclusion

    We have currently revealed that Dexapril protocol is effective in non-surgical treatment of  CSDH with minimum side effects. Adjuvant Dexapril therapy may contribute to the surgical therapy in reaching a lower recurrence rate.

    Keywords: Chronic subdural hematoma, CT scan, Dexapril study, Intracranial subdural hematoma, Dexamethasone, Captopril
  • Pariya Fadaei Dehcheshmeh, Farzaneh Gandomi * Pages 145-160
    Introduction
    Recent studies have shown relationship between lumbopelvic control, function, kinematics, and lower extremity loading. However, poor lumbopelvic control has not been studied as a risk factor for lower extremity injury in sports with frequent jump-landing. This study aimed to investigate the effect of lumbopelvic control disorders on balance and lower extremity function in professional athletes with frequent landings.
    Methods
    34 professional players participated in this assessor-blind case-control study. Lumbopelvic control was assessed with four tests including Knee Lift Abdominal Test, Bent Knee Fall out, Active Straight Leg Raising, and PRONE with Pressure Biofeedback Unit. Based on the results, participants were divided into two groups with lumbopelvic control (n = 17) and without lumbopelvic control (n = 17). Dynamic balance with Y test, semi-dynamic balance with Lafayette Stability Platform, and lower extremity function with single-leg hopping tests (single-hop for distance, triple hop for distance, and 6-meter timed hop test, triple-crossover hop for distance) were evaluated.
    Results
    The results showed that there was a significant difference between the two groups with and without lumbopelvic control in Y balance test scores (P=0.001), single hop for distance (P=0.001), triple hop for distance (P=0.001), 6-meter timed hop (P=0.001), triple hop for distance (P = 0.001), and lower extremity symmetry index (P=0.001). However, no significant difference was observed in the semi-dynamic balance (P>0/05).
    Conclusion
    Poor lumbopelvic control affects lower extremity function and dynamic balance of professional athletes with frequent landings, so it can be considered a risk factor for lower extremity injuries.
    Keywords: Leg, Knee, Athletes, Biofeedback, Risk factors
  • Shahla Zahednejad, Samira Javadpour, Alireza Motealleh, Reza Salehi * Pages 161-172
    Introduction
    Performing a secondary task while maintaining postural control can aggravate balance impairments among older individuals. The present study aimed to compare the gait harmonic ratio between faller and non-faller community-dwelling older adults.
    Methods
    In this cross-sectional study, 20 faller older adults (13 females and 7 males) and 20 non-faller older adults (12 females and 8 males) were recruited from the members of a retirement center. Before the trial, a medical code of ethics was granted and the written consent forms were signed by all participants. The variable, the gait harmonic ratio in medial-lateral, vertical, and anterior-posterior directions under single-task and dual-task conditions, was measured using an accelerometer.
    Results
    Under the single-task condition, there was no statistically significant difference between the faller and non-faller groups in any direction of gait harmonic ratio. Under the dual-task condition, the faller group revealed significantly lower harmonic ratios in medial-lateral (p < /em>=0.010) and vertical (p < /em>=0.032) directions compared to the non-faller group. However, no statistically significant difference was reported between the two groups for the anterior-posterior direction in dual-task walking.
    Conclusions
    The findings of the present study indicated that the medial-lateral and vertical gait harmonic ratios can considerably be affected under dual-task conditions in faller older individuals.
    Keywords: Aging, Cognition, Falling, Gait, Postural Balance
  • Mostafa Abdevali *, Abbas Zabihzadeh Pages 173-186
    Introduction

    Diabetes, as the most common chronic metabolic disease, decreases the quality of life in patients. This disease causes a crisis in the physical, psychological, and spiritual aspects, which increases the use of the spiritual resource as a coping mechanism. Resilience is one of the variables that enhance the quality of life by coordinating different aspects of human life. it is considered necessary to adapt to the disease. This study aimed to investigate the effect of spiritual needs and resilience on quality of life in diabetics.

    Methods

    The study is a descriptive-correlational one. The participants were 165 patients with cancer diseases (female 105, male 60) from Sari city selected through convenience sampling. The data were collected using the quality-of-life scale (WHO), spiritual needs scale (Büssing), and resilience scale (Connor & Davidson). For data analysis, Stepwise regression analysis was carried out by means of SPSS 19.

    Results

    The data were analyzed using stepwise regression analysis. According to the results, there was a significant and positive correlation between scores on the components of Spiritual Needs and spiritual well- being. Moreover, subscales of the Spiritual Needs such as "Religious needs" (p < 0.001), "Existentialistic needs" (p < 0.001) "need for Inner peace" (p < 0.001) and "Actively Giving needs" (p < 0.001) had a positive correlation with the quality of life. And among all components of Spiritual Needs, Religious needs, Existentialistic needs, and Inner Peace needs had more predictive power in quality of life. And also there was a significant correlation between scores of resiliency and quality of life while the component of resiliency (p < 0.001) had more predictive power in quality of life.

    Conclusion

    It is concluded that components of Spiritual needs and resiliency, as two psychological constructs, can play a significant role in quality of life. Therefore, developing plans and approaches to address the patients' spiritual needs and resiliency can be beneficial since it promotes quality of life in diabetics.

    Keywords: Spiritual needs of patients, Quality of life, diabetes mellitus, Resilience, Psychological
  • Parvin Ekhlaspour, Fatemeh Nazari Robati, Sajjad Tezerji * Pages 178-200
    Introduction

    Cancer is one of the most common diseases throughout the world. One out of eight deaths in the world happen as a result of cancer. Cancer is the third cause of mortality in Iran. Colon cancer is the fourth cause of mortality in the world and  1.2 million people with the disease are being diagnosed annually.

    Methods

    The method of data collection was through review and original articles.

    Results

    About 8% of overall mortality rate is associated with colon cancer.

    Conclusion

    Colon cancer has  considerably increased in Iran over the last three decades and it is the second common cancer in Iran according to the annual report of the National Cancer Institute of Iran. The prevalence of colon cancer in Iran is  estimated to be 8 out of 100.000 people. 3641 new cases of cancer are reported annually in the country and 2262 people die  every year as a result of colon cancer. The prevalence  of the disease in Iranian population is equal to 22%.

    Keywords: cancer, Colon, prevalence, Neoplasms, Resveratrol, Quercetin
  • Hossein Mahmoodian, Mohammad Mazidi *, Seyed Ziya-Addin Tabei, Mohammad Hasan Karimi, Saeid Rahimian Pages 201-218
    Introduction

    Any area of human knowledge is based on special philosophical foundations. These foundations determine the basic framework and paradigm of the area. Ontology, epistemology, methodology, and anthropology are the philosophical foundations that form a specific knowledge area. Ethics in medical sciences has its own philosophical foundations in Islamic framework. Using Islamic texts in general and the holy Quran in particular, this research/study attempts to analyze and identify these foundations, and, in an attempt to execute a part of the objectives of the Comprehensive and Scientific Map of Iran, it tries to localize and Islamicize these foundations.  

    Methods

    This is a qualitative research that is based on emergent design. The data collection procedure is documentary and library resource and the data analysis approach is considered to be descriptive-interpretive. Islamic texts and the holy Quran in particular are sources of extraction of our intended components and criteria.

    Results

    According to the foundations of Ontology, Epistemology, Methodology, and Islamic Anthropology, the most important characteristics of ethics in medical sciences include monotheism, motivations for closeness to God, kindness, and virtue. Other practical concepts such as thralldomand purification of soul are also taken into account in this study.

    Conclusion

    Using the capacity of Islamic moral education system, doctors and other healthcare providers could achieve Islamic and humanity goals in medical sciences. The medical education system of universities of medical sciences can use philosophical principles of Islamic ethical system in their curriculum programs and internships as a basis to improve students’ attitude, motivation and skills based on Islamic foundations.

    Keywords: Islamic Approach, Medical Ethics, Medical education, Anthropology